Hvad Tjener En Lærer &Raquo; Lærer I Folkeskolen | Uddannelsesguiden

September 7, 2021

I Danmarks Lærerforening (DLF) er hovedårsagen til den store lønforskel, at kommunerne sparer på lærerlønninger. »Den lokale løndel er blevet et spareobjekt. Det har den været i mange år«, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for overenskomstudvalget i DLF. Det er Lærerforeningen og KL, der forhandler overenskomsten og dermed bestemmer lønnen for lærerne. Men de to foreninger har også aftalt, at en del af lønnen kan forhandles lokalt ude i de enkelte kommuner. Her skal kommunen og den lokale lærerkreds blive enige om en lokalaftale og afsætte en pose penge til løn. Det kniber mange steder, forklarer Gordon Ørskov Madsen. »Kredsene gør alt, hvad de overhovedet kan. Men de møder en mur hos nogle kommuner, som ikke er interesserede i at udmønte mere, end de er forpligtet til. I nogle kommuner er de lokale tillæg meget høje, og i andre kommuner aftaler de stort set ingenting lokalt, fordi de ikke er absolut forpligtet på det«, siger han. De lokale tillæg fordeles i nogle kommuner centralt i forhandlinger mellem kommunen og den lokale lærerforening.

Hvad tjener en lærer latino

Og det trækker gennemsnitslønnen op. Lærernes lønsystem er i øvrigt indrettet sådan, at deres kvalifikationsløn stiger efter 4, 8 og 12 års ansættelse. Herefter stiger lønnen kun i kraft af generelle lønreguleringer og eventuelt i kraft af lokale løntillæg. TjekDet har også set på, hvordan lønudviklingen har været i de senere år i hele den danske offentlige sektor i forhold til andre lande. Retter vi øjnene mod Europa viser tal, at offentlige lønstigninger de seneste ti år har været væsentlig højere i blandt andet Sverige og Norge end i Danmark. Et andet stridspunkt i årets overenskomstforhandlinger er de offentligt ansattes 29 minutters betalte spisepause. Fagforeningerne mener, at spisepausen er en del af overenskomsten for de ansatte i staten. De offentlige arbejdsgivere er uenige og har været det længe, understreger de. Vi har kigget nærmere på, hvad der er op og ned i den strid. LÆS OGSÅ: Svenske og norske lønninger er langt foran de danske LÆS OGSÅ: Lockouten truer: Hvad er op og ned i striden om spisepausen?

Fra kommunens side fordeler vi pengene efter elevtal, og hvordan skolelederne vælger at bruge pengene, det blander vi os ikke i«. I Vejen har lærerforeningen og kommunen ikke kunnet blive enige om en lokalaftale. Krav om centralt aftalt løn Den store forskel i lønniveau på tværs af landet er ikke alene et forhandlingsspørgsmål for kommuner og de lokale lærerkredse. Forud for overenskomstforhandlingerne, der begynder i januar 2018, overvejer Danmarks Lærerforening, hvordan det kan sikres, at kommunerne forhandler og aftaler lokal løn, som lønsystemet lægger op til. Gordon Ørskov Madsen fortæller, at hvis ikke kommunerne er villige til at smide flere penge i de lokale aftaler, så vil Lærerforeningen arbejde for, at en større del af lønnen aftales i de centrale forhandlinger mellem DLF og KL: »Vi vil helt klart gå efter, at der er mere, der skal aftales centralt. Når KL og Moderniseringsstyrelsen siger, at de vil have lokal løndannelse som et ledelsesredskab, så siger vi nej tak. Hvis ikke de er villige til at smide penge på bordet lokalt, så må vi aftale mere centralt«, siger han.

(Foto: iStock/Gpointstudio) Sammenlignet med 38 andre lande, er de danske folkeskolelæreres startløn i den meget høje ende. Men derefter går det nedad. Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden Årets overenskomstforhandlinger er i den grad på konfliktkurs. I februar brød forhandlingerne sammen og er nu havnet i forligsinstitutionen. Forinden havde fagforeningerne udpeget grupper af medlemmer, der skulle strejke. Kort efter strejkevarslet valgte de offentlige arbejdsgivere at varsle lockout af omkring 440. 000 offentligt ansatte. Imens taler alle om konflikten mellem lærerne og kommunerne i 2013, hvor lærerne blev lockoutet efter deres overenskomstforhandlinger med Kommunernes Landsforening brød sammen. Den daværende S-R-SF-regering lavede i april 2013 et lovindgreb og gjorde en ende på lærerlockouten, der havde sendt omkring 700. 000 skoleelever og 42. 000 undervisere på en fire uger lang, men ufrivillig 'ferie'. En af de store knaster i dette års overenskomstforhandlinger er de offentligt ansattes løn - og dermed også lærernes løn.

hvad tjener en lærer på en privatskole
  • Hornhindebetændelse (Keratitis) | Øjenforeningen
  • Hvad tjener en lærer på en privatskole
  • Tjek din løn - Lønberegner - Lærer | Jobindex
  • Hvad tjener en lærer sur
  • Historien om danmark vikingetiden