Jordskælv I Danmark &Raquo; Kraftigt Jordskælv I Stillehavet: Frygter Destruktiv Tsunami – Ekstra Bladet

September 8, 2021

100 Hvad er en tsunami Hvad er en tsunami er en hvirvelvind der kaster alle ting rundt og rundt Hvordan dannes jordskælv? Hvad er kontinentpladerne gnider op ad hindanden Hvilken dato i Thy 2010 Hvad er 19 Februar 200 Hvad er seismogram Hvad er Når jorden ryster laver den et gram Hvad er seismiske bølger hvad er den energi der udløses kaldes seismiske bølger 300 Hvad består et seismograf af? Hvad er den består af at lod, fjeder og roterende cylinder Hvor mange jordskælv har der været i danmark? Hvad er 13 400 Hvad er Hypocenter Hvad det er jordskælvets fokus Hvor har der været flest jordskælv i dk? Hvad er Thy 500 Hvad er et Epicenter Hvad er epicenter er det sted på jorden der ligger lige over Hypocenter Hvor har de 4 største været Hvad er 2 Thy, Skåne og Kattegat Click to zoom

Kraftigt jordskælv i Stillehavet: Frygter destruktiv tsunami – Ekstra Bladet

Klokken 20 minutter over 6 om morgenen, tirsdag den 16. december 2008 blev Danmark ramt af et jordskælv, der gav kraftige rystelser og fik bygninger til at svaje. Jordskælvet havde sit epicenter cirka 60 km øst for København i Skåne og havde en styrke på 4, 7 på Richterskalaen. Det var det kraftigste jordskælv i 23 år. Men Danmark ligger ikke i en typisk jordskælvszone, hvor kontinentalpladerne støder mod hinanden, så hvad har udløst skælvet – kan det være tiltrækningskræfterne fra Månen? Se interviewet i ScienceXplorer: NBI NEWS med geofysiker Klaus Mosegaard, Niels Bohr Institutet: This material may be protected by copyright law (Title 17 U. S. Code).

Jordskælv i danmark 2020

Indberet Jordskælv Hvis du har mærket et jordskælv i særligt Danmark eller Grønland, kan du indberette det til GEUS. Det har stor betydning for jordskælvsforskningen både at få kortlagt det område, hvor jordskælvet er følt, og få oplysninger om, hvor kraftige rystelserne har været de enkelte steder. Lokale forhold, som virker forstærkende eller dæmpende på rystelserne, kan ikke umiddelbart opfanges af vores instrumenter. Alle, der har følt jordskælvet, opfordres derfor til at udfylde spørgeskemaet, enten på dansk eller grønlandsk. Personoplysninger behandles fortroligt og vil ikke blive videregivet. Send en indberetning om jordskælv.

Jordskælv i danmarks

Bryllupsgæster flygtede ud af kirke I dag bliver jordskælv registreret med stor nøjagtighed af følsomt udstyr placeret rundt om i landet. Men sådan har det ikke altid været. Den 23. oktober 1904 ramte et jordskælv den sydlige Oslofjord. Det kunne mærkes i hele Danmark, og det anslås til 6, 5 på richterskalaen. Et andet stort jordskælv, som er velkendt ifølge historiebøgerne, fandt sted den 28. januar 1869 med et epicenter omkring Jyllinge ved Roskilde fjord. Det måske kraftigste jordskælv i Danmark er beskrevet af professor J. G. Forchhammer og fandt sted den 3. april 1841. Det blev registreret som et skælv med Mercalli­intensitet 7, som kendetegner skælv, hvor "alle løber udendørs, almindelig skræk. Væltning af løse genstande, løsning af loftsgips. Kirkeklokker anslås. " Bygning nedrevet Kirken i Arup på Hannæs fik dengang en revne og "en brudevielse, der på den tid fandt sted, blev afbrudt, fordi de tilstedeværende flygtede forskrækket ud af kirken". I Thisted "faldt flere skorstenspiber ned, og flere bygninger fik revner, én endda i den grad, at den måtte nedrives, " som det kan læses i vidneberetningerne.

Jordskælv i danmark

Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag.

Registrerede jordskælv i Danmark

»Det lød, som om der var noget, der var væltet, « siger hun. Ellinor Normann Pedersen bemærkede også lyden, som straks mindede hende om et jordskælv, hun tidligere havde oplevet i Italien, fortæller hun. »Det er en meget, meget dyb brummen, « siger hun Presse- og kommunikationschef i Geus Mette Buck Jensen oplyser til B. T., at skælvet er målt til 3, 4 på richterskalaen. Seniorforsker ved Geus Trine Dahl-Jensen fortæller til B. T., at jordskælvet hører til blandt de større her i landet, omend der er et godt stykke op til det kraftigste. »Efter danske forhold er det et forholdsvis stort jordskælv. Men på globalt plan sker der sådan nogle skælv hele tiden, « siger hun. Trine Dahl-Jensen fortæller, at det kraftigste jordskælv målt i Danmark ramte i 1985. Det målte 4, 7 på richterskalaen og ramte havbunden nord for Gilleleje i Nordsjælland. Selv om det således 'kun' var et trin højere på skalaen, var det i virkeligheden 10 gange større, da richterskalaen er en såkaldt logaritmisk skala. Ifølge seniorforskeren kan der komme små efterskælv.

Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste Sichuan-provinsen blev hårdt ramt af et jordskælv tidligere på året, hvor dette billede stammer fra. Internationalt 5. aug. 2008 kl. 12. 20 Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst Jordskælv, der måler 6. 0 på Richter-skalen rammer Kinas Sichuan-provins. FOR ABONNENTER Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning. Spørgeskema om automatisk oplæsning Kinas Sichuanprovins blev i dag rystet af et kraftigt jordskælv, som blev målt til 6, 0 på richterskalaen, oplyser USA's Geologiske Undersøgelser. Prøv den fulde adgang til, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder. Læs mere For abonnenter Politiken Plus Nyhed: Rabat på økologi og bæredygtighed fra Organic Basics Organic Basics arbejder på at gøre fremtiden for mode mere bæredygtig ved at sikre, at alle processer, aktiviteter og måden vi forbruger på gøres på en mere bæredygtig og miljøvenlig måde.

  1. Lyt og stav.d'hôtes
  2. Waoo tv opsætning
  3. Flæskesteg med brun sauce - opskrift på flæskesteg | SPIS BEDRE
  4. Jordskælv: De største og mest dræbende i historien
jordskælv i danmark 2010

Borgere i Midt- og Vestjylland har søndag formiddag oplevet en mindre rystelse. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi, der også selv mærkede rystelserne, ifølge Ritzau. »Vi mærkede kortvarigt, at hele bygningen, vi sidder i, rystede. Det er ellers en solid bygning, « siger vagtchefen. Rystelserne skete omkring klokken 11 søndag. 20 minutter senere begyndte borgere fra Lemvig, Struer og Mors at ringe ind til politiet og forklare, at de også havde mærket rystelserne. Seismologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) er søndag middag ved at undersøge sagen. 62-årige Ellinor Normann Pedersen fortæller til B. T., at hun sad ved sit køkkenbord i hjemmet i Hjerm, da rystelserne kom. »Min stol rystede og bevægede sig, mens jeg sad på den. Jeg blev ikke bange, men det var meget mærkværdigt. Og jeg fik da lidt hjertebanken, « siger hun. Også 66-årige Birthe Kaae Munch oplevede fænomenet. Hun var ved at stryge, da 'det begyndte at buldre helt vildt', siger hun.