Meningsmålinger Maj 2019

September 7, 2021

De klip, der blev vist i Deadline, illustrerede perfekt problemet. Vrede DF'ere krævede af deres partiformand, at han var mere klar i mælet, at han skulle markere sig lidt mere. Det var jo som taget ud af munden på en politisk analytiker. Selv Henriksen virkede forundret, da han i stedet for kritiske spørgsmål nærmest blev anklaget for ikke at være yderliggående nok. Selv om det næppe helt var intentionen, gør journalisten jo simpelthen politikerens arbejde for ham. Og hvorfor? På grund af en sølle meningsmåling. Også DF's 'pragmatiske' samarbejde med Socialdemokratiet var et problem, for meningsmålingerne viste, at det ikke var, hvad DF-vælgere ønskede nu. Igen kom journalisten til at advokere for, at politikerens opgave altid må være at løbe efter vælgerne. Hvordan kan det være blevet til en så klippefast sandhed blandt journalister, at politik kan reduceres til meningsmålinger? Det virker uklogt at forsøge at tvinge et parti ud mod højre i mulig forventning om, at det så måtte omfavne de vælgere der måske, måske ikke, er løbet derud.

Ny måling: Blå blok vinder terræn, men der er fortsat et stort rødt flertal - TV 2

  • Snit af meningsmålinger: DF står til dårligste valgresultat siden 1998 - Altinget - Alt om politik: altinget.dk
  • Rejse til malaga
  • Hvad er et atom number
  • 3 mobil erhverv
  • Meningsmålinger maj 2019 map

Det betyder dog langt fra, at det i så fald bliver enkelt for Mette Frederiksen at samle opbakning til at danne en regering efter et valg. I løbet af de seneste uger har flere partier stillet ultimative krav til Mette Frederiksen, blandt andet om indrømmelser på udlændingepolitikken. Blå blok langt bagud Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) chancer for at kunne genvinde magten, bliver samtidig stadigt mindre. Målingen giver således den laveste opbakning til partierne i blå blok i hele denne valgperiode. Når stemmespildsproblematikken er medregnet, står partierne, der på forhånd har tilkendegivet, at de peger på Venstre-formanden, til blot 41, 9 procent af stemmerne. Omregnet til mandater er det blot 74. Rasmus Paludan har meddelt, at han peger på sig selv som statsminister. Den statistiske usikkerhed i forhold til blokkene er på maksimalt 3, 4 procent. Man skal altid være varsom med at drage for håndfaste konklusioner på baggrund af en enkelt meningsmåling. Men kigger man på de såkaldte vægtede gennemsnit af målinger fra en lang række forskellige meningsmålingsinstitutter, er billedet også, at blå blok er langt bagud lige nu.

Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste FV19 Se den allersidste meningsmåling fra Megafon Folketingsvalg 2019 7. maj 2019 kl. 13. 36 Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst Flere gange under valgkampen har meningsmålingsinstituttet Megafon offentliggjort friske meningsmålinger. Herunder kan du se den sidste måling. Den blev foretaget mellem 3. - 4. juni og publiceret 4. juni klokken 22. 15. Under skemaet kan du se et diagram over, hvordan mandatfordelingen ville se ud fordelt på de klassiske blokke, og nederst kan du på to forskellige måder se hvert partis udvikling siden valget i 2015. Spørgsmål: Hvilket parti ville du stemme på, hvis der var folketingsvalg i morgen? Respondenter: 840 Kilde: Megafon for Politiken og TV 2 Statistisk usikkerhed: Op til +/- 3, 3 pct. -point. Læs om de usikkerheder, der er forbundet med politiske målinger her. Grafikker: Peter Jørgensen Redaktionen anbefaler Fri adgang til Politiken under valgkampen For abonnenter Politiken Plus Nyhed: Rabat på økologi og bæredygtighed fra Organic Basics Organic Basics arbejder på at gøre fremtiden for mode mere bæredygtig ved at sikre, at alle processer, aktiviteter og måden vi forbruger på gøres på en mere bæredygtig og miljøvenlig måde.

Netop Isabella Arendt kan også få glæde af det vestjyske kredsmandat. For mandatet betyder, at Kristendemokraterne også indgår i fordelingen af tillægsmandater, og her står partiet til at få et mandat i henholdsvis Sydjyllands Storkreds og Østjyllands Storkreds, hvor Isabella Arendt er spidskandidat. De to andre nye folketingsmedlemmer vil efter al sandsynlighed blive Kristian Andersen fra Ringkøbing-Skjern, som er manden, der er udset til at sikre det vestjyske kredsmandat, og spidskandidaten i Sydjylland, Marianne Karlsmose, som også er tidligere formand for Kristendemokraterne. Kampen om Esben Lundes stemmer Det er ikke tilfældigt, at det netop er Vestjylland, der kan blive Kristendemokraternes billet til Folketinget. Det er uden tvivl partiets højborg, når man ser på tidligere valgresultater, og hjemsted for to tredjedele af partiets medlemmer. Ifølge prognosen vil Kristendemokraterne også hente hele 40 procent af sine stemmer i Vestjylland. Det alene har dog indtil nu ikke været nok.

Siden 2001 har vi hver uge stillet følgende spørgsmål til ca. 1125 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år: "Hvilket parti ville du stemme på hvis der var folketingsvalg i morgen? ". Vi indsamler data om alle danske partier som er opstillingsberettigede til folketinget. De indsamlede tal bliver omregnet til mandatfordeling for de forskellige partier, ligesom vi løbende offentliggør en samlet valgprognose for partierne i rød blok og blå blok. Voxmeter ramte 11 ud af 13 partier Voxmeters sidste prognose forud for Folketingsvalget d. juni ramte for 11 ud af 13 partier indenfor skiven. Kun Venstre og Enhedslisten overraskede med en forskydning på mere end 1, 2%-point. Den største forskydning faldt positivt ud for Venstre, der i valgets slutspurt formåede at hæve stemmeandelen fra 19, 9% til 23, 4%. En udvikling, Lars Løkke Rasmussen fremhævede i sin tale på valgaftenen, hvor han takkede de mange tusinde vælgere, der havde ændret holdning det seneste døgn. Mindre positivt udviklede det sig for Enhedslisten, der i slutspurten tabte 1, 6%-point.

Ny måling indikerer, at Stram Kurs kan ende med at komme i Folketinget. Samtidig får blå blok den ringeste opbakning i hele denne valgperiode. For første gang giver en meningsmåling et bud på, hvor stor opbakningen er til det yderligtgående islamkritiske parti Stram Kurs, der efter alt at dømme vil være på stemmesedlen ved det kommende valg. Målingen er foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken og giver partiet 2, 7 procent af stemmerne. Den statistiske usikkerhed er på +/- 1, 1 procentpoint. Altså ville Stram Kurs ifølge målingen efter alt at dømme få mellem 1, 6 og 3, 8 procent at stemmerne, hvis der var valg i morgen. Stor usikkerhed Ifølge chefen for den kvantitative afdeling hos Megafon, Casper O. Jensen, skal der dog tages en række forbehold i forhold til målingen. - Det er værd at understrege, at dette i udpræget grad er et øjebliksbillede, og at den aktuelle fordeling er langt mere følsom for udsving, end tilfældet er blandt de etablerede partier. Dette hænger sammen med, at alle partiets vælgere i sagens natur er nytilkommere.

Lidt over to uger inde i valgkampen øger rød blok fortsat en 'ekstremt usædvanlig' føring over blå blok. »Løkkes chancer for at få et blåt flertal er næsten ikkeeksisterende. Det er ret vildt, at de er så meget bagud, « siger Erik Holstein, der er politisk kommentator for Altinget. »Selv hvis han ville regere på Stram Kurs og Nye Borgerliges mandater, ville det ikke være nok. « I B. T. 's seneste meningsmåling fra YouGov, der er foretaget mellem 16. maj og 20. maj, står rød blok til at få 99 mandater og blå blok 76. Det giver rød blok den største føring siden valget i 2015, hvilket ifølge Erik Holstein kan få to konkrete konsekvenser. Endnu mere desperate tilstande i blå blok og udsigten til en langt mindre nervepirrende valgaften. »Nogle partier i blå blok vil blive mere og mere desperate. For én ting er regeringsmagten, noget andet er partiernes magt. Det ser elendigt ud for Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance. Tre af de fire partier i blå blok er i dyb krise. « Hvis valget stod i dag, ville Mette Frederiksen med partiets 50 mandater og 28, 2 procent vælgertilslutning stå 'super stærkt', forklarer Erik Holstein.

Det ville samtidig fjerne meget af den sædvanlige spænding på valgaftenen, når stemmerne bliver talt op. »Det er vildt, at rød blok står så meget stærkere i en valgkamp. Det plejer at være uhyggeligt spændende og meget lige mellem blokene helt til det sidste – ligesom ved valget i 2015 og 2011. Det ser ud til, at den spænding udebliver denne gang, hvilket er ekstremt usædvanligt. « Lige så opmuntrende den seneste meningsmåling er for Mette Frederiksen, lige så stærkt deprimerende er den for Lars Løkke Rasmussen. »Hvis han havde forventet, at forslaget om et SV-samarbejde ville give et boost, så har han virkelig fået en lang næse der, « siger Erik Holstein. For selvom mange vælgere godt kan lide idéen, så ser mange vælgere også forslaget som utroværdigt og desperat, når Løkke bringer det på banen under valgkampen, hvor blå blok helt fra begyndelsen har stået dårligst. Søndag havde Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen valgkampens første direkte duel. Hvilken betydning har den haft? »Jeg tror ikke, at duellen har rykket noget.

meningsmålinger maj 2019 form

Men det er ikke tilfældet. LA i den borgerlige førertrøje Det er derimod Konservative og Liberal Alliance, der er gået frem i løbet af den seneste uge med henholdsvis et og to mandater, mens Venstre står stille på samme niveau som for en uge siden. Liberal Alliance er gået fra 3, 5 procent og seks mandater til 4, 3 procent af stemmerne (bemærk den statistiske usikkerhed på 1, 4 procentpoint, red. ), som kan veksles til otte mandater. Det er stadig langt fra valgresultatet fra 2015, men nok til at glæde partiets formand, udenrigsminister Anders Samuelsen. Han mener, at fremgangen skyldes, at Liberal Alliance fokuserer på at tale om sin egen politik - sin "velstandsplan" - frem for at lege velfærdsgavebod. - Jeg tror, der er en træthed over, at folk kun taler om, hvor de vil bruge penge i stedet for, hvor de penge skal komme fra. Det er jo det arbejdende Danmark, der skal levere det, de andre går og lover, siger Anders Samulesen. - Vi har overtaget rollen som det borgerlige liberale parti.

Den førertrøje har vi taget på os, efter at Løkke smed den fra sig og prøvede at indgå ægteskab med S og gå i kapløb med dem om at bruge flest penge, siger LA-lederen. Pape-power Det er samme toner, der lyder hos Det Konservative Folkeparti, der står til 5, 4 procent (her er den statistiske usikkerhed 1, 5 procentpoint, red. ) og ti mandater i den aktuelle måling. Partiet har i øjeblikket seks folketingsmedlemmer. - Vi byder på reel borgerlig politik. Det er der ikke mange andre, der gør lige i øjeblikket, ræsonnerer de konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, uden at nævne partinavne. - Jeg tror da helt sikkert, der er en efterspørgsel efter borgerlige partier, der tør sige, at de vil sænke skatten og ikke bare vil bruge hele råderummet på offentligt forbrug. Hun mener dog også, at en del af fremgangen, der har været undervejs et godt stykke tid, skyldes partiets resultater i regeringen og formand Søren Pape Poulsen. Han var stadig ny og relativt ukendt partileder ved valget i 2015, der går over i konservatives historie som det dårligste valgresultat i 100 år.