Hvad Er Borderline - Hvad Er Årsagen Til Borderline

September 8, 2021

Jeg har en stor ekspertise i arbejdet med særligt sensitive børn, unge, voksne og pårørende Psykolog Tine R. Holmegaard Mit fokus er at være hjælpsom for dig og støtte dig til at indgå i de relationer, som er betydningsfulde for dig, bidrage til at udvikle dig og støtte dig i at forvalte dig selv i det, som du står i. Psykolog Lyngby med fokus på stress og trivselsproblemer - venlig og kompetent Christoffer Kølgaard – Den Krøllede Hjerne Visionen med klinikken er overordnet set at gøre en forskel for andre mennesker.

Hvad er borderline disorder

hvad er borderlines
  • Dig og mig og vi to gt
  • Borderline personlighedsforstyrrelse
  • Hvad er borderline personality disorder
  • Hvad er en kvadrat

Især påpeges seksuelt misbrug som en genganger, når det gælder at udløse borderline hos unge; men Erik Simonsen påpeger, at optil 40% af borderline-patienterne ikke har noget barndoms traume. [7] Behandling [ redigér | redigér wikikode] Personer med borderline kan få terapi som hjælp til at få indsigt i lidelsen og lære at styre de voldsomme svingninger mellem stærke negative og positive følelser, hvor selv bittesmå ord eller handlinger overfortolkes, med raskt skifte fra kærlighed til had, der får en voksen til at opføre sig som en treårig. Der er ikke noget medicinsk behandling, der virker som en direkte kur mod borderline, men personer med borderline har større risiko for at udvikle: Angst, psykoser, depressioner, hallucinationer m. m., hvilket der findes forskellige slags medicin imod. Der er udviklet flere dokumenteret virkningsfulde, psykoterapeutiske behandlingsprogrammer for langtidsbehandling af voksne med følelsesmæssigt ustabil personlighedsforstyrrelse; dels behandling indenfor den psykodynamiske tradition, nemlig mentaliseringsbaseret terapi og overføringsfokuseret terapi; dels behandling i den kognitivt-adfærdsmæssige tradition, kendt som dialektisk adfærdsterapi.

[5] Borderline har været forklaret som en svigt i evnen til "mentalisering", altså evnen til at forstå sig selv og andre ved at opfatte sin egen og de andres mentale tilstand. Den evne er afgørende for at kunne regulere egen adfærd og etablere nære forhold til andre. Borderline-patienter kan opleve følelsesmæssigt spændte situationer så truende, at de kommer helt ud af balance. Deres sårbarhed slår benene væk under dem; som hos en patient, der fortalte, at hun havde oplevet en aflyst time hos terapeuten som en afvisning, der slog hende helt ud. [6] En stor norsk tvillingeundersøgelse fra 2000, foretaget af Svenn Torgersen og kolleger ved UiO, viste, at borderline i høj grad er arvelig. Erik Simonsen, overlæge i Region Sjælland, antager, at at det drejer sig om en komponent beslægtet med affektiv instabilitet, dvs. en tendens til store udsving i følelseslivet. Der findes ifølge Simonsen en overhyppighed af depressioner i borderline-patienternes familier. Men gener giver kun tilbøjelighed; udløsende faktorer må til.

Hvad er borderline

Borderline personlighedsforstyrrelse hedder reelt i Danmark Emotionelt Ustabil Personlighedsforstyrrelse af Borderlinetypen (jvf. ICD-10 diagnosesystemet). Imidlertid er det de færreste af os som benævner personlighedsforstyrrelsen med hele 5 ord – og ordet Borderline benyttes fortsat af langt de fleste både indenfor og udenfor psykiatrien. Vi tænker såmænd også, at ordet dækker meget fint tilstanden. Dét at have Borderline føles afgjort som at leve på grænsen. Grænsen mellem liv og død.

En måde at organisere de første fire af de fem nævnte betydninger er at se Cluster B og Kernbergs BPO som nogenlunde identiske, og borderline-personlighedsforstyrrelse/emotionelt ustabil personlighedsstruktur som en af måderne, BPO kan vise sig på, afhængigt af situationen. [2] Dette er der massivt forskningsmæssigt belæg for. [2] Symptomer [ redigér | redigér wikikode] Borderline er den mest studerede af personlighedsforstyrrelserne, hvad angår forløb og prognose, og betragtes af mange som den "prototypiske" alvorlige personlighedsforstyrrelse. [3] Omkring to pct af den voksne befolkning anslås at have tilstanden, [4] som genkendes ved: Tendens til at gå i forsvar ved oplevet stress. Manglende identitet ("jeg"-følelse). Rodløshed. Lavt selvværd. Impulsivitet. Hurtige svingninger i humør og følelser. Manglende udholdenhed. Frygt for at være alene/blive forladt. Selvdestruktivitet. Selvmordstanker/-planer/-forsøg. Tomhedsfølelse. Selvmordsraten er høj, omkring 10%; mens omkring 75% udvikler selvskadende adfærd, såsom at skære eller brænde sig selv, anoreksi m. v.

Empirisk baseret klinisk psykologi, som man kunne anse for at være den naturlig bro mellem de to discipliner, har indtil for nylig kun vist lidt eller ingen interesse for personligheds-forstyrrelser. Diagnosticering af borderline personligheds-forstyrrelse ift. emotionel dysregulering Hvordan kan man bedst forstå konsekvenser af borderline personlighedsforstyrrelse, i forhold til emotionel dysregulering? Som jeg har anført ovenfor, går den bio-sociale teori ud på at borderline personligheds-forstyrrelse primært er en forstyrrelse af det emotionelle reguleringssystem. Emotionel dysregulering er på sin side et resultat af høj emotionel sårbarhed plus en manglende evne til at regulere emotioner. Jo større individets emotionelle sårbarhed er, jo større er dets behov for emotionel regulering. Tesen er, at borderline individer er emotionelt sårbare, og at de desuden mangler færdigheder i emotionel regulering, og at disse vanskeligheder har deres rødder i biologiske forhold og forudsætninger, som er forværret gennem deres specifikke oplevelser i deres omgivelser.

Hvad er borderline syndrome

hvad er borderline movie

Årsager til borderline Man har forsket længe og intenst i, hvordan en borderline forstyrrelse udvikler sig og hvorfor. Neurofysiologiske undersøgelser har vist, at aktiviteten i den prefrontale cortex er hæmmet ved borderline tilstande, mens aktiviteten i amygdala er høj. Men den ubalance i hjernen er man ikke nødvendigvis født med. Den kan også være opstået på grund af stress eller andre belastende ydre påvirkninger. Det er mest sandsynligt, at borderline udvikler sig på baggrund af et særligt samspil mellem arvelige og psykosociale faktorer. Arv og miljø påvirker hinanden gensidigt Hverken arv eller miljø er isoleret set afgørende for, om man udvikler en borderline forstyrrelse, og hvor svær graden af forstyrrelsen bliver. Man kan være mere sårbar over for at udvikle en personlighedsforstyrrelse, hvis man har oplevet omsorgssvigt eller traumatiske begivenheder i barndommen. Ligesom et ængsteligt eller aggressivt temperament kan have betydning for, hvordan man reagerer på sine omgivelser.

hvad er borderline medication
  1. Prøve i dansk 3 maj- juni 2015 censor- og eksaminatorhæfte
  2. Postmand per dansk
  3. Usa bnp pr. indbygger
  4. Hvad kommer efter milliard